Nuclearul romanesc prezent la cea de-a 57-a Conferinta Generala AIEA si la Expozitia Internationla de la Viena
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena a gazduit in perioada 16 – 20 septembrie 2013 lucrarile celei de a 57-a Conferinte Generale si Expozitia Internationla anuala dedicata acestui eveniment.
Conferinta Generala reprezinta organul decizional cel mai inalt, reunind reprezentantii tuturor Statelor Membre, intrunirile realizandu-se anual cu scopul de a analiza si aproba programul si bugetul AIEA si pentru a decide alte probleme de interes pentru Statele Membre si comunitatea internationala, probleme care sunt dezbatute anterior in cadrul Consiliului Guvernatorilor, de Directorul General AIEA si de reprezentantii Statelor Membre.
Dezbaterea generala a cuprins alocutiuni ale oficialilor si reprezentantilor de nivel inalt ai Statelor Membre, ocazie cu care s-au facut aprecieri referitoare la documentele aflate pe ordinea de zi a lucrarilor Conferintei, dintre care amintim Raportul Anual, Executia Bugetara pe 2012, Proiectul de Buget pentru 2014, Contributia la Fondul de Cooperare Tehnica pe anul 2013 si respectiv 2014, verificari si garantii nucleare etc.
Pozitia oficiala a Romaniei fata de cele mai importante aspecte ale domeniului nuclear din spatiul international a fost definita prin discursul tinut de Excelenta Sa Istrate Cristian – Ambasador OSCE-ONU la Viena – in care au fost abordate teme precum: securitate nucleara , ne-proliferare nucleara si lupta impotriva terorismului.
Romania continua proiectele de cooperare internationala
Din perspectiva cooperarilor internationale, Romania si-a definit statutul de participant activ in proiecte nationale, regionale si internationale, acoperind pe termen scurt si mediu prioritati ce vizeaza managementul deseurilor radioactive si sanatatea populatiei.
In acest moment Romania figureaza ca fiind tara europeana care a reusit sa atraga cel mai mare numar de proiecte de cooperare internationala pentru ciclu 2011 – 2013, cele 5 proiecte tehnice, aflate inca in derulare, reprezentand peste 1 milion de euro obtinuti ca suport pentru dezvoltarea nuclearului romanesc.
Dialogul in directia deschiderii de perspective pentru cooperarea internationala a reprezentat o prioritate pentru delegatia Romaniei, astfel ca, in cadrul conferintei s-au desfasurat o serie de intalniril bilaterale in acest sens.
Oficiali straini din Franta, SUA si Rusia si-au manifestat interesul de a creste gradul de cooperare in proiecte internationale de interes comun si de continuare a proiectelor existente, pe teme precum: strategia de gospodarire a deseurilor radioactive, dezvoltarea unui centru operational de management al deseurilor radioactive sau de crestere a eficientei actiunilor initiate de ANDR.
Reprezentanti ai delegatiei Romanie (Florin Tatar, presedintele Agentiei Nucleara si pentru Deseuri Radioactive, Constantin Popescu, Presedintele CNCAN si Razvan Mironescu, Deputat al Parlamentului Romaniei, Camera Deputatilor) au avut dialoguri de interes pentru Romania cu reprezentanti AIEA: Manase Peter Salema, Director, Division for Europe, IAEA Department of Technical Cooperation si Alexander Bychkov, IAEA Deputy Director General and Head, Department of Nuclear Energy, discutiile vizand in special stadiul proiectelor de cooperare tehnica si asigurarea continuitatii programului NESA.
Participarea la discutii a unui reprezentant al Parlamentului Romaniei, in persoana domnului Razvan Mironescu, Deputat la Camera Deputatilor, a fost apreciata de oficialii AIEA ca fiind factor de echilibru in schimbul informational prin asigurarea de suport in plan national a initiativelor si actiunilor ce urmeaza a fi derulate de tara noastra in planul cooperarii internationale.
Din perspectiva programelor aflate deja in derulare, Romania este un stat membru activ in INPRO, fiind deja implicata in trei proiecte colaborative (SYNERGIES, PROSA si ROADMAPS) si are in vedere si continuarea implicarii in NESA (Nuclear Energy System Assessment) utilizand Metodologia INPRO, privit ca proiect interregional relevant pentru spatiul nuclear romanesc.
Un punct de interes a fost reprezentat si de programul AIEA: PACT (Programme of Action for Cancer Therapy), program in care Romania si-a demonstrat implicarea de-a lungul timpului. Programul si-a demostrat in scurt timp impactul si eficienta prin crearea de parteneriate la nivel mondial in controlul cancerului si transferul de tehnologie in medicinia care utilizeaza radiatii.
Standul Expozitional al Romaniei : „Investment for the future”
In cadrul expozitiei traditionale anuale organizate la Centrul Austriac din complexul ONU Viena, cu prilejul celei de-a 57-a sesiuni ordinare a Conferintei Generale, prin intermediul Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, România a organizat Standul Expozitional, cu tema: “Servicii Nucleare in România”, care a avut ca scop sprijinirea tuturor activitatilor desfasurate de institutiile care activeaza in domeniul nuclear din România, si stabilirea de contacte si schimburi de experienta intre specialistii români si straini.
Romania a semnat cel de-al treilea CPF (Country Programme Framework) pentru 2014-2019
Florin Constantin Tatar, Presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, Constantin Popescu, Presedintele CNCAN si Mr Kwaku Aning, IAEA Deputy Director General and Head of the Department of Technical Cooperation, au semnat in data de 19 Septembrie 2013 Programul Cadru de Tara (Country Programme Framework – CPF) pentru perioada 2014-2019.
Country Programme Framework (CPF) reprezinta un cadru de referinta pentru planificarea pe termen mediu a cooperarii in domeniul tehnic intre statele membre si AIEA si identificarea zonelor de interes in care transferul de tehnologii nucleare si resursele de cooperare tehnica vor fi directionate in vederea sustinerii obiectivelor de dezvoltare nationala.
Romania se afla in randul statelor membre inca din 1957 si pentru Programul Cadru semnat la Viena in acest an pentru perioada 2014-2019 s-au identificat cinci zone de interes: consolidarea managementului in domeniul deseurilor radioactive; optimizarea sistemului de management al CNCAN; dezvoltarea forței de munca in domeniul nuclear; sanatatea populatiei; agricultura si alimentatia.