ArhivăNuclearul românesc, prezent la cea de-a 60-a aniversare de la înființarea AIEA

Nuclearul românesc, prezent la cea de-a 60-a aniversare de la înființarea AIEA

In perioada 30 mai – 01 iunie a.c. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organizează la Viena conferința internațională Sixty Years and Beyond – Contributing to development, conferință ce marchează cea de-a 60-a aniversare de la înființarea AIEA. Cu această ocazie, o delegație a României condusă de dl.Horia Grama, Președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR), este prezentă la sesiunile tematice, în cadrul cărora, invitați din statele membre  și ai organizațiilor partenere  prezintă evoluția programului de cooperare tehnică, în baza experiențelor lor naționale și regionale, precum și rolul acestuia în atingerea obiectivelor în dezvoltarea durabilă. Din delegația română fac parte reprezentanți ai institutelor si autorităților cu competențe in domeniu, precum IFIN-HH, RATEN, Ministerul Sănătății, Academia Română,ICSI-Rm. Vâlcea și Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizațiile Internaționale.

Obiectivele acestei manifestări sunt de a evidenția realizările programului de cooperare tehnică în sprijinirea statelor membre în vederea îndeplinirii priorităților de dezvoltare prin aplicarea pașnică a științei și tehnologiei nucleare; exploatarea abordărilor inovatoare pentru imbunătățirea continuă, consolidarea și asigurarea durabilității programului de cooperare tehnică, precum și îmbunătățirea parteneriatelor cu statele membre, organizațiile regionale, instituțiile financiare și cu sectorul privat.

În cadrul manifestării s-a identificat oportunitatea stabilirii unei întâlniri cu dl. Yukiya Amano, Director General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică , prilej cu care au fost discutate aspecte referitoare la consolidarea parteneriatelor pentru viitoarele activități din cadrul programului de coperare tehnică, dar și noi abordări pentru a asigura un program de cooperare tehnică consolidat și durabil.

Totodată, Președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, dl. Horia Grama, a susținut o prezentare în cadrul conferinței, privind managementul deșeurilor radioactive. În cadrul prezentării, dl. Horia Grama, a subliniat rolul AIEA în ceea ce privește suportul acordat României în domeniul deșeurilor radioactive- proiectul DFDSMA (depozitul final de deșeuri slab și mediu active), depozitarea geologică, deșeuri instituționale-, precum și importanța colaborării cu AIEA având în vedere dezvoltarea capacității instituționale și pregătirea permanentă a specialiștilor nostri.