ArhivăVizită Director General Agenția Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), E.S. Yukiya AMANO

Vizită Director General Agenția Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), E.S. Yukiya AMANO

În perioada 21 – 23 aprilie 2016, Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), E.S. Yukiya AMANO a efectuat o vizită oficială  în România.

Cu această ocazie Excelența Sa, a avut stabilită în agendă o întâlnire cu Președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, Florin Constantin Tătar, la care Yukiya Amano a apreciat rolul activ şi contribuţia semnificativă a ţării noastre în susţinerea priorităţilor Agenţiei legate de utilizarea paşnică a energiei nucleare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranţă, securitate şi neproliferare nucleară

Scopul acestei întâlniri a fost de a întări cooperarea pentru construirea unui parteneriat strategic în domeniul nuclear, în scopul asigurării unei dezvoltări globale și durabile ,fiind totodată  o recunoaștere a faptului că România are cele mai înalte standarde de siguranţă și securitate nucleară, dar și expertiză în domeniu.

România acordă o importanţă deosebită sectorului nuclear, evidenţiată atât de ponderea semnificativă a energiei nucleare în totalul producţiei de energie electrică (aprox. 20%), cât și de existenţa unei infrastructuri interne pe întreg ciclul de combustibil nuclear. De aceea, este necesară reconsiderarea conceptului de cooperare internaţională, prin dezvoltarea dialogului cu AIEA, precum și cu alte organisme internaţionale, prin creșterea expertizei și prin identificarea oportunităţilor de a contribui la o agendă comună.

Totodată,Agenția Nucleară ți pentru Deșeuri Radioactive este un partener tradiţional al Agenţiei în domeniul pregătirii experţilor nucleari din statele membre, prin intermediul programelor de Cooperare Tehnică, vizita E.S. Yukiya Amano reprezentând o confirmare a relaţiilor deosebit de strânse dintre ţara noatră și AIEA.

În cadrul vizitei,. E.S. Yukiya Amano a lansat invitaţia ca România să participe la conferinţa de securitate nucleară Nuclear security, ce va avea loc în luna decembrie 2016.