Cooperare internaționalăANDR – punct național de contact cu NEAAgenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, prezentă la cea de-a 135-a Sesiune a Comitetului Director pentru Energie Nucleară, organizată de NEA-OECD, în perioada 24-25 octombrie 2017, la Paris, în Franţa

Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, prezentă la cea de-a 135-a Sesiune a Comitetului Director pentru Energie Nucleară, organizată de NEA-OECD, în perioada 24-25 octombrie 2017, la Paris, în Franţa

În perioada 24-25 octombrie 2017, a avut loc reuniunea Comitetului Director pentru Energie Nucleară, organizată de către Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), la Centrul de conferinţe al OECD, din Paris, Franţa.

Având în vedere calitatea de reprezentant naţional în cadrul Comitetului Director, la această reuniune, din partea României a participat o delegație condusă de dl. Horia GRAMA, preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR).

Potrivit Statutului Agenţiei pentru Energie Nucleară, Comitetul Director (Steering Committee) este forul deliberativ, format din reprezentanţi ai tuturor Statelor Membre, având o serie de atribuţii şi responsabilităţi specifice, printre care se numără oferirea de răspunsuri la orice solicitări relevante, precum şi avizarea programelor şi proiectelor derulate sub egida acestei organizaţii internaţionale.

Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) este o agenţie interguvernamentală care funcţionează în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi are sediul la Paris, Franţa. NEA facilitează cooperarea între ţările cu tehnologii şi infrastructuri nucleare avansate ce urmăresc să atingă excelenţa în domeniul nuclear privind siguranţa, tehnologiile, ştiinţa, protecţia mediului şi legislaţia aferente.

 

NEA are misiunea de a sprijini ţările membre în menţinerea şi dezvoltarea în continuare, prin cooperare internaţională, a bazelor ştiinţifice, tehnologice şi juridice necesare pentru o utilizare sigură, ecologică şi economică a energiei nucleare în scopuri paşnice. Pentru a realiza acest lucru, NEA funcţionează ca un forum pentru schimbul de informaţii şi experienţă şi pentru promovarea cooperării internaţionale.

România şi-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în data de 15 octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele abilitate din România, reprezentaţi ai industriei nucleare şi ai institutelor de cercetare din domeniu, precum şi Comitetul inter-ministerial pentru relaţia României cu OECD.

Din acest dialog, a rezultat că România îndeplineşte standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA, întrucât, România dispune de infrastructură şi o industrie naţională dezvoltată în domeniul energiei nucleare şi utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6). De asemenea, a reieşit interesul comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deşeurilor radioactive, al siguranţei nucleare.

Noul statut de membru al NEA-OECD şi al băncii de date aferente, cu drepturi depline, oferă ţării noastre atât acces la cel mai avansat nivel de expertiză şi bune practici în sectorul nuclear, cât şi oportunitatea de a participa în mod direct, alături de celelalte 32 de state membre NEA, la stabilirea reglementărilor internaţionale în materie de politici nucleare, prin participarea reprezentanţilor instituţiilor româneşti, care desfăşoară activităţi în domeniul nuclear, la reuniunile Comitetelor şi Grupurilor de Lucru ale NEA.