EvenimenteRomânia prezentă la ce-a de-a 61-a Conferință Generală a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

România prezentă la ce-a de-a 61-a Conferință Generală a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică

În perioada 18-22 septembrie la sediul AIEA din Viena , se va desfăşura Cea de-a 61-a sesiune ordinară a Conferinţei Generale  ce va reuni oficiali ai Statelor Membre, precum şi ai altor organizaţii internaţionale.

Conferinţa Generală, organul decizional cel mai înalt al AIEA, care reuneşte reprezentanţii tuturor Statelor Membre, se întruneşte anual, de obicei în luna septembrie, pentru a analiza şi aproba programul şi bugetul AIEA şi pentru a decide alte probleme de interes pentru Statele Membre şi comunitatea internaţională, probleme care sunt dezbătute anterior în cadrul Consiliului Guvernatorilor, de Directorul General AIEA şi de reprezentanţii Statelor Membre.

România se numără printre membrii fondatori ai AIEA, desfăşurând toate activităţile din domeniul nuclear naţional în acord cu recomandările şi prevederile statutului acestei organizaţii internaţionale.

Lucrările Conferinţei Generale debutează cu alegerea Comitetului General şi a Preşedintelui Conferinţei, cu mesajul Secretarului General ONU, cu declaraţiile Directorului General AIEA şi a noului Preşedinte al Conferinţei Generale.

În cadrul Conferintei Generale, pe langa participarea la reuniunile de coordonare, evenimentele și întânirile cu caracter tehnic, delegația Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, condusă de domnul Președinte Horia Grama, va avea organizate întâlniri bilaterale cu reprezentanți ai Departamentului de Cooperare Tehnică AIEA, în vederea analizării stadiului proiectelor naționale pentru ciclul 2016-2017, precum și cu reprezentanți ai Statelor Membre.