NoutațiDFDSMA – un viitor responsabil în gestionarea/depozitarea în siguranță a deșeurilor radioactive

DFDSMA – un viitor responsabil în gestionarea/depozitarea în siguranță a deșeurilor radioactive

În data de 25 august 2020, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, a organizat în comuna Saligny Județul Constanța evenimentul NUC INFO DAY cu tema Depozitul final de deşeuri slab şi mediu active (DFDSMA) – un viitor responsabil în gestionarea/depozitarea în siguranță a deșeurilor radioactive”, eveniment menit să contribuie la construirea unui parteneriat sustenabil cu comunitatea locala.

Avand in vedere importanta depozitarii finale a deseurilor slab si mediu active pentru realizarea masurilor unei eco-economii eficiente, evenimentul s-a desfasurat pe doua coordonate majore: intalnirea si discutiile active cu reprezentantii autoritatilor din Saligny si sustinerea comunitatii de elevi de la Scoala Gimnaziala Nr. 1, din Saligny.

Proiectul de investitii DFDSMA contribuie la cresterea economica a comunitatii Saligny prin creșterea gradului de ocupare a forței de muncă. În acest sens, se preconizează crearea unui număr de cca. 200 locuri de muncă temporare – pe durata construirii obiectivului de investitii și respectiv 32 de locuri de muncă permanente – pe întreaga durată de viață a depozitului. Preocuparea ANDR este si ramane siguranta gestionarii deseurilor slab si mediu active si protectia mediului inconjurator, aceste fiind preconditii sine qua non ale unui parteneriat de durata cu comunitatea locala. “- Cornelia PARASCHIV, Președinte ANDR.

 

Având în vedere proximitatea amplasării DFDSMA, în zona de excludere a CNE Cernavodă, ANDR a cooperat cu SN Nuclearelectrica SA pentru realizarea acestui eveniment, ambele parti fiind implicate si interesate in dezvoltarea si gestionarea sigura si eficienta, pe termen foarte lung,  a deseurilor slab si mediu active. In conformitate cu legislatia din Romania, ANDR este autoritatea responsabila pentru managementul deseurilor radioactive, in aceasta directie existand un fond la care Nuclearelectrica contribuie cu 2 Euro/Mw produs pe intreaga durata de viata a unitatilor nucleare de la Cernavoda pentru acoperirea costurilor de dezafectare si depozitare a deseurilor radioactive.

Implicarea si interesul SNN in gestionarea depozitarii sunt o componenta majora a activitatii noatre, iar sprijinul acordat responsabilului de proiect, ANDR, face parte din programul de cooperare si dezvoltare la nivel central si local. De asemenea, dat fiind contextul dificil cauzat de pandemia de COVID, SNN si-a continuat campania de CSR, inceputa anul trecut, acordand sprijin elevilor din Saligny prin achizitia de tablete pentru programul „Scoala online”, pentru a facilita accesul la educatie si dezvoltare a comunitatii Saligny”.-Cosmin Ghita, Director General SNN

                                               

În cadrul evenimentului, având ca grup țintă elevii și cadrele didactice din cadrul Școlii Gimnaziale nr.1 Saligny, au avut loc discutii si au fost diseminate broşuri, materiale informative  reprezentanților primăriei şi consiliului local, cu privire la DFDSMA.

Totodată, s-a pus accentul pe dezvoltarea continua  a dialogului si parteneriatului sustenabil între Primaria Saligny, Consiliul local, cadrele didactice și reprezentanții ANDR si SNN, în scopul conlucrarii eficiente.

Mesajul ANDR și SNN transmis elevilor, precum și cel al autorităților locale, a fost unul de sustinere a dezvoltarii comunitatii locale, a accesului la educatie si a crearii unui parteneriat solid, de lunga durata.