Acceptanță publicăSondaje de opinie

Sondaje de opinie

Ca dovada a interesului pe care acest subiect il prezinta pentru jurnalisti, tabelul de mai jos exemplifica felul in care a fost reflectata conferinta de presa din data de 28 august 2008.

AGERPRES MONITORING 2008-08-29

No Titlu Sursa Autor
1 România va construi două depozite de deşeuri radioactive Adevarul Francisca M. Catană
2 Finantari de peste sase mil. euro pentru deseuri radioactive Financiarul Afrodita Cicovschi
3 Depozitul geologic pentru combustibil nuclear va costa peste două miliarde de euro Bursa A.G.R.
4 Deseuri nucleare ingropate in Dobrogea Ziua (I.S.)
5 ANDRAD va primi 4 mil. euro de la CE, pentru depozitarea deşeurilor radioactive Curierul National Andreea Stoica
6 Riscăm să pierdem fondurile PHARE pentru deşeuri radioactive Bursa A.G.R.
7 România poate pierde fonduri europene de 6,1 milioane euro în domeniul deşeurilor radioactive Bursa A.G.R.
8 Doua depozite deseuri radioactive Business Standard f.a.
9 Depozite de deseuri radioactive in Romania Constanta – Romania Libera Dobrogea f.a.e
10 Depozite de deşeuri radioactive Constanta – Telegraf Tatian Iorga
11 ANDRAD va primi 4 mil. euro de la CE, pentru depozitarea deşeurilor radioactive Curierul National Andreea Stoica
12 România îşi face două depozite de deşeuri radioactive Gandul A.T.
13 Depozite radioactive şi la noi Jurnalul National Alexandru Năstase
14 Depozite de deşeuri radioactive în România România Liberă V.Grigore

Felul in care sunt redate mesajele noastre si in care sunt prezentate in general stirile despre deseuri radioactive este analizat periodic, prin analize media, acestea furnizandu-ne informatii suplimentare despre perceptia publica a aspectelor ce tin de managementul deseurilor radioactive si ajutandu-ne in identificarea si corectarea unor erori de perceptie. Aceste analize se realizeaza anual si rezultatele lor au fost facute publice in diverse conferinte si simpozioane stiintifice.

Conferinte simpozioane stiintifice

De altfel, prezentari legate de DFDSMA s-au facut si la numeroase la Conferinte si Simpozioane stiintifice (NucInfo, Nuclear 2008, Nuclear 2009, SIEN, FOREN, etc). Mai mult de atat, la ultimele doua editii ale FOREN, s-au organizat propriile mese-rotunde, avand ca teme: “Rolul si atributiile andrad si ale titularilor de autorizatii in managementul deseurilor radioactive si al combustibilului nuclear uzat in romania” (in 2006) si “Colaborare institutionala si parteneriate in gospodarirea deseurilor radioactive” (in 2008). La aceste evenimente au fost de asemenea invitati reprezentanti ai autoritatilor locale, ai ONG-urilor si ai presei.

Feed-back-ul tuturor acestor intalniri cu diverse segmente ale publicului din zona Cernavoda-Saligny este analizat si ne conduce la o imagine calitativa a perceptiei pe care cetatenii o au in legatura cu aspectele de gospodarire a deseurilor radioactive.

Pentru a si cuantifica aceasta imagine, s-a decis sa se realizeze periodic sondaje de opinie la nivel national si local care sa evalueze gradul de informare in legatura cu deseurile radioactive, atitudinea fata de amplasarea unui depozit definitiv in apropierea localitatii de rezidenta, dorinta de implicare in procesul de luare a deciziei, tipul surselor de informare, increderea in autoritati. Doua astfel de sondaje de opinie s-au realizat pana acum, in 2006 si in 2008. Rezultatele acestora nu difera semnificativ (intervalul de 2 ani dintre ele fiind prea mic pentru a aparea schimbari in atitudinea publicului). Redam mai jos cateva dintre rezultatele sondajului local din 2008:

Cât de bine informat credeţi că sunteţi în legătură cu deşeurile radioactive?