Depozitarea deșeurilor radioactive din România
In conformitate cu „Normele fundamentale pentru gospodarirea in siguranta a deseurilor radioactive (NDR-01)” emise de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) fluxul deseurilor radioactive cuprinde o etapa de depozitare intermediara si o etapa de depozitare definitiva.
Depozitarea intermediară a deseurilor radioactive implica mentinerea deseurilor radioactive astfel încât:
- să fie asigurata izolarea, protectia populatiei si a mediului si monitorizarea;
- să fie asigurate actiuni cum ar fi: tratarea, conditionarea si depozitarea definitiva.
In unele cazuri depozitarea intermediara poate fi practicata din considerente tehnice cum ar fi:
- stocarea deseurilor de viata scurta pentru asigurarea dezintegrarii si apoi eliberarea nerestrictiva;
- stocarea deseurilor inalt active din considerente termice inainte de depozitarea geologica.
In conformitate cu legislatia in vigoare, responsabilitatea pentru depozitarea intermediara a deseurilor radioactive revine producatorilor de deseuri.
Depozitarea definitivă este ultima etapa din sistemul de gospodarire a deşeurilor radioactive. Aceasta consta in principal in plasarea deseurilor radioactive in instalatii de depozitare cu asigurarea unei securitati rezonabile, fara intentia de a fi mutate si fara a asigura supravegherea si intretinerea pe termen lung. Securitatea este in principal realizata prin concentrare si retinere care implica izolarea deseurilor radioactive condiţionate in depozitul definitiv.
Responsabilitatea pentru depozitarea definitiva a deseurilor radioactive, implicand activitatile de amplasare, proiectare, constructie, operare, inchidere si monitorizare post-inchidere a depozitelor definitive, revine Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.