Domeniul nuclear în RomaniaEnergetica nucleară

Energetica nucleară

De la decizia de utilizare a energiei nucleare in scopul producerii de energie electrica pana la racordarea primei capacitati nucleare la reteaua energetica nationala a fost parcurs un drum lung si dificil, in care Romania si-a dezvoltat o filiera nucleara de tip CANDU, cuprinzand nu doar o centrala nucleara ci si capacitati de producere a combustibilului nuclear si a apei grele necesare functionarii acesteia.

In 1968 a fost aprobat primul Program Nuclear National, avand ca principal obiectiv construirea unor unitati nucleare de producere a energiei electrice.

In mai 1979 se incheia un contract intre ROMENERGO si AECL (Atomic Energy of Canada Ltd) pentru preluarea licentei sistemului CANDU, proiectarea si procurarea echipamentelor specifice partii nucleare a Unitatii 1.

Aveau sa treaca 17 ani pana la punerea in functiune a primei Unitati a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda.

In prezent, sistemul energetic nuclear din Romania se prezinta dupa cum urmeaza:

Reactori nucleari in operare:

Reactori Model Putere (MWe) Punere in functiune
Unitatea 1 Cernavoda CANDU 6 655 1996
Unitatea 2 Cernavoda CANDU 6 655 2007
Total (2) 1310 MWe

Unitatile 1 si 2 Cernavoda se afla in proprietatea S.N. Nuclearelectrica S.A. si sunt operate de CNE Cernavoda. In prezent ele asigura aproximativ 18% din necesarul energetic al Romaniei.

Reactori nucleari in curs de finalizare:

Reactori Model Putere (MWe) Punere in functiune
Unitatea 3 Cernavoda CANDU 6 720 2016
Unitatea 4 Cernavoda CANDU 6 720 2017
Total (2) 1440 MWe

Pentru finalizarea acestor Unitati s-a infiintat o Companie de Proiect prin parteneriat intre statul roman prin intermediul Nuclearelectrica si investitori privati. Cei sase investitori care au depus oferte si au fost selectati sunt: Arcelor Mittal Romania care va detine 6,2 din actiunile viitoare companii, Grupul CEZ Republica Ceha – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% si RWE Germania – 9,15%, in conditiile in care statul roman va detine 51% din actiuni.

In urma desfasurarii mai multor etape de negociere, la data de 20 noiembrie 2008 a avut loc parafarea documentelor constitutive (Acordul de Investitii si Actul Constitutiv) ale noi societati comerciale, denumita S.C. EnergoNuclear SA, responsabila pentru construirea, punerea in functiune si operarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Reactorii de tip CANDU 600-PHWR utilizeaza drept combustibil uraniu natural iar ca agent de racire si moderator apa grea.

Fascicule combustibil nuclear tip CANDU Fabrica de Combustibil Nuclear Pitesti

A fost calificata de AECL in 1994 si este singura instalatie in care se produce combustibil CANDU in afara Canadei. Are o capacitate suficienta pentru a produce combustibilul necesar functionarii CNE Cernavoda.

Calitatea deosebita a combustibilului nuclear produs la FCN-Pitestieste dovedita prin comportamentul si performantele excelente in functionare inregistrate in timpul operarii Unitatilor 1 si 2 pana in prezent.

ROMAG-PROD Sucursala ROMAG-PROD

Apa grea necesara functionarii CNE Cernavoda se produce in cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, la Sucursala ROMAG-PROD.

Aceasta instalatie are cea mai mare capacitate de productie apa grea de calitate nucleara din lume.

Toate activitatile legate de producerea apei grele: proiectare, executie, exploatare, au fost elaborate si se desfasoara in regim de asigurare a calitatii si protectiei mediului, in scopul functionarii instalatiilor in deplina siguranta.