ArhivăSemnare Protocol colaborare ANDR- CERT-RO

Semnare Protocol colaborare ANDR- CERT-RO

București, 19 august 2016: Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) și Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO au semnat ieri Protocolul de colaborare privind acordarea de asistență tehnică de specialitate în domeniul securității cibernetice.

“Semnarea acestui protocol înseamnă aplicarea unui management de sistem adecvat protecției informațiilor specifice Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, membră a Comitetului Național pentru situații de urgență, referitoare la gestionarea deșeurilor radioactive (inventar, locație, transport etc.). Există, în acest moment, o securitate informațională, insă dorim creșterea calitativă a acestui management de sistem dedicat informațiilor speciale, precum și capacitatea de a preveni eventualele amenințări ce vin din sfera cibernetică. Obiectivele ce se doresc a fi atinse de prezentul protocol tin de: consolidarea potențialului de cunoaștere, prevenire și contracarare a amenințărilor și minimizarea riscurilor asociate utilizării spațiului cibernetic, precum și schimbul de informații referitoare la incidente de securitate cibernetică, apariția unor noi vulnerabilități, tipuri de atacuri cibernetice, moduri de operare ale grupurilor infracționale din domeniul criminalității cibernetice.” a declarat președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, Florin Tătar.

La rândul său, directorul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, Augustin Jianu, a declarat că: „Strategia de securitate cibernetică a României vizează definirea și menținerea unui mediu virtual sigur, rezilient și de încredere. Una dintre oportunitățile identificate la nivel strategic este creșterea capacităților tehnice și a competenței resurselor umane. Principiile strategiei includ cooperarea, coordonarea și diseminarea.  Pornind de la aceste principii CERT-RO și ANDR au semnat astăzi cu un protocol de colaborare extrem de important. La nivel național, în materie de securitate cibernetică, nu există legislație care să oblige deținătorii de infrastructuri cibernetice să respecte un nivel minim de securitate cibernetică. Mobilizarea voluntară a ANDR pentru a spori reziliența infrastructurii cibernetice la nivel instituțional, indică în primul rând un grad ridicat de conștientizare privind riscurile și amenințările potențiale. Prin urmare, acest parteneriat reprezintă un pas necesar în vederea prevenției. Având în vedere natura sensibilă a proceselor și activităților derulate, este obligatoriu să asigurăm un nivel de securitate ridicat al acestora. În egală măsură, acest parteneriat marchează un moment special pentru CERT-RO, fiind un indicator de rezultat al demersurilor privind creșterea gradului de conștientizare față de vulnerabilitățile, riscurile și amenințările provenite din spațiul cibernetic și necesitatea asigurării protecției sistemelor informatice. Experții CERT-RO vor colabora cu reprezentanții ANDR în definirea politicilor de securitate necesare și vor contribui la realizarea unei arhitecturi informatice reziliente, rezistente la amenințările cibernetice.

În baza protocolului semnat, ANDR va beneficia de:

  • asistență tehnică de specialitate pentru dezvoltarea capacităților de securitate cibernetică;
  • asistență tehnică și colaborare în investigarea incidentelor;
  • informații despre incidente de securitate cibernetică, noi vulnerabilități și multe altele.

Dat fiind faptul că pe agenda semnării protocolului a fost trecută și o intâlnire la nivel ministerial cu reprezentanți implicați in mod direct în proiectele viitoare ANDR, la semnarea protocolului au fost prezenți și Directorul de cabinet al  Ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale –Sorin Mureșan, Secretarul de Stat din cadrul  Ministerului Energiei- Corina Popescu, dar și Dan Nechita- Consilier Prim-Ministru.