In perioada 4-6 mai 2022 o delegație a Agenției pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Directorul General William D. Magwood IV, a efectuat a o vizită de lucru în România, având ca obiectiv dezvoltarea cooperării dintre țara noastră și Agenția pentru Energie Nucleară (NEA-OECD).
In perioada 4-6 mai 2022 o delegație a Agenției pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), condusă de Directorul General William D. Magwood IV, a efectuat a o vizită de lucru în România, având ca obiectiv dezvoltarea cooperării dintre țara noastră și Agenția pentru Energie Nucleară (NEA-OECD).
Pe parcursul celor 3 zile, delegația NEA, însoțită de Președintele ANDR dl Mihăiță Găină și doamna Ramona POPESCU, Director General DGPN, a avut întrevederi cu principalele institutii din domeniul energiei nucleare, cât și cu cele conectate la domeniul nuclear.
Astfel, data de 05.05.2022 a debutat cu o vizita la Palatul Victoria, unde Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, impreună cu Jean-Dănuț Cărbunaru- Secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, purtător de cuvânt al Guvernului și dl. Gheorghiță Agafiței- Consilier de stat, au vizat ca temă de discuție aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), inițiativa regională privind dezvoltarea în domeniul nuclear și colaborarea dintre România și NEA. De asemenea, a fost reliefată importanța pe care România o acordă capabilităților nucleare și relevanța NEA, agenție în care România este deja reprezentată pentru procesul de aderare la OCDE, care este o țintă asumată la nivel național.
În continuarea zilei, au avut loc întâlniri de lucru la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN), unde delegațiile NEA și ANDR au fost primite de Președintele CNCAN dl.Cantemir Marian CIUREA-ERCĂU, respectiv Directorul General SNN, dl Cosmin Ghiță. urmate de o reuniunea ce a avut loc în campusul Universității Politehnica București (UPB) și a inclus reprezentanți ai mediului academic și profesional al domeniului energiei atomice. Principalele subiecte discutate au privit provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană în domeniul producției și distribuției de energie, oportunitățile energiei nucleare, modul în care aceasta poate desăvârși Pactul Ecologic European, dar și avantajele României și ale regiunii din care face parte pentru producția de energie nucleară.
Discuțiile din cadrul reuniunii s-au axat pe noile modele de reactoare și impactul pe care acestea îl pot avea asupra dezvoltării rețelei de producere și transport a energiei, dar și asupra importanței pregătirii angajaților din domeniu – domeniu în care Universitatea Politehnica din București ocupă un loc important la nivel național și regional.
De asemenea, ultima zi a fost rezervata întâlnirilor de lucru din cadrul Ministerului Afacerilor Externe , Ministerului Energiei, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, precum și Camera de Comerț și Industrie a României, unde temele de discuție s-au axat pe întarirea cooperării internaționale si identificarea unor noi oportunităti de cooperare.
Reprezentanții MAE, prezenți la discuții, Secretarii de Stat, dl. Cornel Feruță, dl.Iulian Fota si-au arătat un interes aparte pentru 3 inițiative ale Agenției pentru Energie Nucleară și anume:
- Nuclear Education Skills and Technology (NEST) Framework– Un cadru multinațional pentru a menține și dezvolta competențe și capabilități pentru următoarea generație de experți în domeniul nuclear prin transferul de experiență și cunoștințe practice,
- Regional Initiative for Nuclear Advancement (RINA)- Inițiativa Regională pentru Progresul nuclear, cu scopul de a oferi asistență pentru utilizarea și dezvoltarea durabilă a energiei nucleare țărilor interesate din regiunea ECE.
- Staff on Loan- Inițiativa NEA cu privire la detașarea personalului din sectorul public/privat pentru a lucra în cadrul NEA pe proiecte specifice, pe o perioadă de timp determinată (de la șase la 2 ani, cu posibilitate de prelungire până la 3 ani), pentru a contribui la îndeplinirea obiectivele agentiei.
De asemenea, dl. Dan Dragos Dragan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Energiei, a punctat in cadrul întâlnirii necesitatea aderării la inițiativa NEA – Nuclear Education Skills and Technology (NEST) NEST, motivând prioritizarea pregătirii angajaților în domeniul nuclear.
Un alt subiect al discuțiilor pe agenda vizitei de lucru a delegației NEA l-a constituit măsurile de securitate în timpul transportului de deșeuri radioactive. Această temă a fost atinsă în cadrul intâlnirii cu conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, unde dl. General de Brigadă Alin Ionel Mastan a susținut o prezentare cu titlul- Security measures for radioactive products during transport.
De asemenea, ținând cont că Investițiile în domeniul nuclear reprezintă oportunități pentru mediul de afaceri, a fost organizată o întrevedere la Camera de Comerț și Industrie a României, la care au participat dl. Ovidiu Ioan Silaghi, Secretarul General al CCIR; domnul Eduard Costin, Directorul Direcției de Relații Externe, precum și doamna Sabina Strîmbovschi, Șefa Biroului de Organizației Europene și Internaționale.
La finalul vizitei de lucru in România, directorul general al NEA- OCDE a confirmat disponibilitatea de sprijin din perspectiva creșterii capabilităților de a produce energie nucleară, evidențiind rolul pozitiv pe care apartenența României la această agenție îl poate juca în procesul de aderare la OCDE.