EvenimenteParticiparea presedintelui Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), domnul Horia GRAMA la conferinţa ministerială cu tema “International Ministerial Conference on Nuclear Power in the 21st Century”

Participarea presedintelui Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), domnul Horia GRAMA la conferinţa ministerială cu tema “International Ministerial Conference on Nuclear Power in the 21st Century”

Agentia Internationala pentru Energie Atomica AIEA Viena organizeaza in perioada 28 octombrie – 03 noiembrie 2017, la Abu Dhabi, in Emiratele Arabe Unite, conferinţa ministerială cu tema “International Ministerial Conference on Nuclear Power in the 21st Century”.

Avand in vedere cresterea rolului pe care il are energia nucleara în contributia la dezvoltarea durabilă a statelor, precum si in abordarea schimbărilor climatice, AIEA a considerat necesara organizarea conferintei mentionate in continuarea seriilor de evenimente organizate pe aceeasi tematica la Paris in 2005, la Beijing în 2009 si la Sankt Petersburg în 2013.

Obiectivul Conferintei consta in prezentarea celor mai recente progrese in domeniul energeticii nucleare, a tendinţelor de evoluţie la nivel mondial a rolului energiei nucleare in mixul energetic si contributia la dezvoltarea durabila.

Conferinta internationala cu tema “International Ministerial Conference on Nuclear Power in the 21st Century” va debuta în data de 29 octombrie 2017, cu o vizită tehnică la centrala nuclearo-electrică de la Barakh, iar in data de 30 octombrie 2017, agenda conferinţei va cuprinde alocuţiuni ale oficialilor şi reprezentanţilor la nivel înalt, atât ai celor din tara gazda, precum si din Statele Membre AIEA.

În cadrul lucrărilor  Conferinței, au fost abordate  teme de importanță deosebită pentru domniul nuclear dintre care menționăm:

  • intensificarea cooperării internaţionale în domeniul managementului deşeurilor radioactive;
  • consolidarea poziţiei României în ceea ce priveşte promovarea folosirii paşnice a energiei nucleare;
  • aprecierea deosebită a Guvernului României pentru colaborarea cu AIEA privind asistenţa tehnică în domeniul nuclear, cu precădere în cel energetic în contextul în care se preconizează dezvoltarea în continuare a domeniului nuclear românesc, în special prin reînceperea lucrărilor la Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă şi retehnologizarea Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.
  • necesitatea continuării colaborării internaţionale în domeniul gestionării managementului de deşeuri radioactive şi a combustibilului nuclear uzat.

Totodată, în cadrul alocuțiunilor,  dl. Horia Grama a subliniat sprijinul acordat României de către AIEA în domeniul creşterii capabilităţii ANDR privind gospodărirea în siguranţă a deşeurilor radioactive, pentru construcţia unui depozit final de deşeuri de slabă şi medie activitate (DFDSMA), dar și pentru pregătirea personalului în domeniu.