EvenimentePreședintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, dl. Horia Grama prezent la ceremonia dedicată aderării României și Argentinei la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA)

Președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, dl. Horia Grama prezent la ceremonia dedicată aderării României și Argentinei la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA)

Președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, dl. Horia Grama a participat ieri, 07.06.2017, la Paris, la ceremonia dedicată aderării României și Argentinei la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), eveniment la care au mai luat parte secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría, și directorul general al NEA, William D. Magwood.

În cadrul ceremoniei, secretarul general al OCDE, José Ángel Gurría, a afirmat: „România va contribui la lucrările NEA cu excelentele sale capacități tehnologice și de cercetare. Marcăm azi un nou început pentru Agenție, toți membrii vor beneficia de expertiza pe care o aduc România și Argentina în domeniul siguranței nucleare”.

La ceremonie, din partea României au participat Premierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, Rodin Traicu, președintele CNCAN, Radu Puchiu, coordonator național pentru relația cu OCDE, Luca Niculescu, Ambasadorul României în Republica Franceză.

România se alătură astfel celor 31 de state membre NEA, țări cu cele mai avansate programe nucleare din lume.

Prin aderare, este recunoscut faptul că România dispune de infrastructură și de o industrie națională dezvoltate în domeniul energiei nucleare și că utilizează o tehnologie nucleară sigură, fiind deplin angajată în adoptarea celor mai bune practici în domeniu.

 

Informații suplimentare:

Aderarea României la Agenția pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea specialiștilor români la schimbul de expertiză și bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile și responsabile a energiei nucleare.

România și-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016. Programul nuclear al României a fost apoi supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA, efort comun la care au participat ministerele abilitate din România, reprezentați ai industriei nucleare și ai institutelor de cercetare din domeniu, precum și Comitetul inter-ministerial pentru relația României cu OCDE.

Din acest dialog, a rezultat că România îndeplinește standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. De asemenea, a reieșit interesul comun pentru consolidarea cooperării României cu NEA în domeniul tehnologiei nucleare, al cercetării, al gestiunii deșeurilor radioactive, al siguranței nucleare.

Prin decizia anunțată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare și pentru cooperarea internațională. România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6).