Comunicat presă
Nuc’Info Day 2017- Acceptanța publică, o etapă esențială în derularea proiectului DFDSM
Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive organizeaza in perioada 14-15 septembrie 2017 , la Constanta, sala Remus Opreanu, Simpozionul Internaţional din domeniul nuclear NucInfo’Day 2017, denumit: “Acceptanta publică – o etapă esenţială pentru gestionarea eficientă a deşeurilor radioactive”, eveniment traditional in domeniul nuclear romanesc.
Deschiderea evenimentului a fost oficiată de Președintele Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, domnul Horia Grama, care s-a simțit onorat de interesul prezentat de autoritățile publice locale, naționale și internaționale, prilej cu care a punctat necesitatea unei bune colaborări și comunicări inter-instituționale.
Ajuns la cea de-a XV-a ediţie, simpozionul a adunat peste 100 de invitaţi, secretari de stat, consilieri de stat, senatori (domnul Nicolae Moga), deputaţi( doamna Cristina Dumitrache, domnii George Vișan și Radu Babuș) presedintele Consiliului Judetean Constanta – domnul Marius-Horia Țuțuianu, domnul subprefect de Constanta- Dumitru Jeacă, Președintele CNCAN, domnul Rodin Traicu, reprezentanţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA)- experții Nadja Zeleznik și Phil Richardson, reprezentanți ai Agentiei Nationale pentru Gestionarea Deseurilor Radioactive din Franta (ANDRA)- domnul Jean Michel Boniface-Business Manager, precum și domnul Benoit Jaquet- reprezentant al consiliului local Aube, Franta, reprezentanți ai ONG-urilor si asociatiilor profesionale din domeniul nuclear,precum și ai unor instituţii şi companii din străinătate şi din ţară. Totodată la eveniment a participat primarul localitatii Saligny, domnul Ion Beiu impreună cu reprezentanții Consiliului Local Saligny.
În cadrul Conferinței sunt susținute prezentări de către experți din domeniul nuclear, temele abordate punctând cadrul de reglementare în domeniul deșeurilor radioactive și direcțiile de comunicare ce vizează acceptanța publică față de energia nucleară.
Simpozionul are ca obiective principale promovarea domeniului nuclear românesc, abordarea unor strategii sustenabile în domeniu şi informarea publicului cu privire la proiectele strategice în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor radioactive și a combustibilului nuclear uzat. Un alt obiectiv major este legat de Depozitul Final de Deșeuri de Slabă şi Medie Activitate – DFDSMA, stadiul de realizare și implicarea autorităților naționale și regionale, precum și a comunităților locale în realizarea acestui obiectiv.
Prezentările experților le regăsiți mai jos:
- ANDR – Prezentarea Proiectului – Depozitul Final de Deseuri Slab si Mediu Active DFDSMA
- SNN – Comunicare si acceptantă publică fată de energia nucleară din perspectiva operatorului
- ICN – Caracterizarea amplasamentului Saligny si cresterea increderii comunitatii locale /Saligny site characterisation and community confidence building
- CNCAN – Revizia cadrului de reglementare in domeniul gestionarii deseurilor radioactive
- ROMATOM – Rolul ROMATOM in formarea publicului referitor la managementul deseurilor radioactive in Romania
- Benoit JAQUET, expert ANDRA – Andra’s Aube Industrial Facilities: Public Dialogue and Relations with Local Community
- Phil Richardson, expert IAEA – Some Experiences of Co-Operation in LLW Repository Siting, UK
- Nadia ZELESNIK, expert IAEA – Site selection process for LILW repository in Slovenia, Slovenia
- Jean-Michel Boniface, ANDRA’s Business Manager – Communication and stakeholder involvement